November 13, 2014

1st Night with Baby Aryan

Assalamualaikum..

Entri ni aku sambung sikit daripada entri Pengalaman Bersalin Czer n what its like being a mom for the first time.


Lepas operation aku ditempatkan di wad close to nurses counter so that dorang boleh monitor progress patient. Aku tak dibenarkan bangun atau angkat kepala within 6 hours. Sebab ubat bius masih ada n takut kalau terbangun akan effect muntah or headache yg teruk.

Pukul 4.30ptg masa melawat tapi hubby dapat masuk awal sbb wife baru keluar OT. Sementara hubby layan baby, aku gerak2 kaki n main2 jari tapi tak rasa langsung kaki tu. Dalam pukul 5-6 ubat bius dah start menghilang n lama2 aku dpt rasa kaki. And tak syok sbb tiub kencing masih melekat. -_-'
Luckily tak ngilu mcm sebelum operate. Tapi still tak selesa.

By 7.30 ptg aku dah dpt move kaki. Aku try duduk n pegang baby. Perut masih rasa kebas. Bius dekat perut memang kuat sebab kulit perut langsung tak dpt rasa sentuhan bila aku pegang n garu2 kawasan tu. In fact, lepas dua bulan still kulit perut masih kebas. Betapa kuat Doc bagi bius tu.

Alhamdulillah lepas 6 jam aku dapat berjalan ke tandas. Aku paksa diri berjalan sbb nak tunjuk kat nurse yg aku ok n stabil. Dengan harapan bile nurse tengok aku boleh jaga diri nurse akan cepat2 bukak tiub salur kencing tapi tidak. Nurse ckp tggu Doc check progress aku n that means esoknye la baru dpt bukak. Arrghh..

Aku bagitau nurse nak balik ke katil aku di 2nd class. Aku berjalan dari wad reramai ke wad aku. Perut rasa sakit2 mcm senggugut. Aku tunggu2 jugak kot2 sakit menusuk mcm certain mommies yg lain. Tapi alhamdulillah tak.

Baby Aryan tido je sepanjang 3 hari kat wad, tak bangun minum ke baby ni? Aku risau dia lapar n meraung. Tapi tak jugak. Setakat rengek2 pastu tido. Mungkin lapar tapi tak dapat susu pastu tertido balik.

Aku pulak dirudum stress sbb susu tak keluar. Adela satu dua titik pastu aku calit kat mulut baby.
Sedih bila tengok baby rengek lapar tapi takde apa nak bagi. Hubby dah bekalkan susu fm tapi aku tak buat sebab takut kantoi dgn nurse. Mil pun paksa suruh bagi je fm. Ntah. Aku confuse n blurr. Takut, sedih, stress.

Sampai la satu ketika ni bilamana baby Aryan tiba2 meraung menangis mcm kena pukul. Aku angkat n dodoi tapi tak nak. Bagi air masak nangis jugak. Usap2 badannya nangis jugak. Aku takut. Bingung. Tertekan. Nak nangis. Masa ni aku teringat mak. Hubby. Sedih. Aku dukung baby Aryan sambil mundar mandir wad. Kakak katil sebelah (Kak Sabrina)  bangun n tolong aku check baby. Kak Sabrina dah ade 2 baby n this coming baby will be the 3rd la. Kak Sabrina bukak baju baby, rupanya sebab barut. Barut baby tu jenia strip zip n bahagian strip yg keras tu kena kulit baby Aryan. Bila aku lipat n bahagian tu n pakaikan baju baby Aryan baru dia diam. Kesiannya anak mama. Aku nangis sambil pujuk baby. Say sorry to baby. Serius aku bersalah sangat. Bersalah sebab naif n tak tau apa2 pasal baby. Cara handle n urus baby.

Itulah saat2 genting yg pada aku paling menggelabah dlm hidup aku. Bila fikir2 balik, nak jaga baby bukan sehari dua. Aku xpatut rasa stress, down, putus asa n gabra. Kena buang perasaan tu. Nak tak nak aku kena juga hadapi situasi2 sukar urus baby. Dari situlah kita faham baby kita. Later on kita akan biasa n tahu jenis rengekan baby n apa yg baby nak hanya dengan mendengar rengekan tu.

Sekarang baby Aryan dah genap 3 bulan. Happy 3 month sayang. Baby Aryan tengah struggle nak meniarap. Suara pun makin kuat. Pagi2 pukul 5 rajin kejut mama ayahnya solat subuh.


Alhamdulillah. Next entri InsyaAllah berkenaan selsema Aryan membawak ke telinga. Kesian anak mama.


2 comments:

ISMA ILYA AHMAD PUAD said...

pernah sekali lia tengah masak kat dapur.. tinggalkan azra.. selalu kalau dia sorang2 memang nangis sikit, rengek2.. sebab xde teman borak..

sekali dia meraung kuat!! cepat2 lari p kat azra.. buka semua baju seluar CD.. rupanya ada seekor semut api.. Ya Allah kesiannye dia...

terus nangis T_T kesian anak ummi... hukhuk

shahniefa said...

Yeke..ala ciannya Azra.. tak tahan tengok baby nangis kan. Rasa nk nangis jugak. Haha..

Blogroll

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Path of Our Life...

Yeahu..

Daisypath Happy Birthday tickers