April 30, 2014

Mommy to Be: 22 Weeks Pregnancy and Quickening


Assalamualaikum.. 

Entri kali ni adalah entri 'tibe2'. Mane taknye, dah berbulan-bulan tak update blog tetibe entri pasal pregnant. 

Alhamdulillah bersyukur dengan limpah rahmatNya dapat jugak aku merasa lagi nikmat mengandung. 
Kepahitan lalu aku n hubby hadapi dengan tabah dan kami keep our mind set n keep on positive supaya dpt diberi peluang lagi. 
Lepas 3 bulan kejadian keguguran, Allah memakbulkan doa kami utk merasai dan menikmati detik-detik bakal mama n ayah.
Cerita keguguran di sini

Sesungguhnya setiap apa yg berlaku, kesedihan dan kepayahan ada hikmahnya.
Syukur Alhamdulillah Allah perkenankan doa. 
Mudah-mudahan janin yg ku kandungkan kali ni kuat, tabah macam mama dan ayahnya n sempurna fizikal dan mentalnya. 
Mudah-mudahan baby membesar sihat ya sayang. 
Amin InsyaAllah. 
So from now on, my next entry regarding baby's progress n development, i will address myself as mama, boleh ba kaaan. Ihiks. 

By the time i write this entry baby asyik tendang je. 
Bergolek2 n bergusti. 
Kejap2 rasa tendangan sebelah bawah kanan. 
Kejap lagi sebelah atas. Seronok. 
Baby's movement aku xdpt rentak yg consistent lagi. 
Kdg2 awal lpas subuh paling aktif. 
Kdg2 mlm2 cmni n kdg2 pukul 3-4 petang. 
Setakat ni masa-masa tulah yg aku ingat baby paling aktif.

First time aku rasa baby's movement or aka quickening masa lepas subuh. Aku bersandar di kepala katil. 
Tiba2 rasa mcm kena jentik. Masa tu 18weeks. 
Ya Allah happynya tak terkata. 
Baby tendang berkali2 n nampak perut berombak. Subhanallah. 
Syukur sgt. Ye la 1st time experience kan. 
Last time preggy xsempat rasa tendangan sbb janin xdapat survive.
So this time kami rasa sgt bertuah dpt rasa pengalaman smpai tahap ni. 

Memandangkan aku kerja banyak pergerakan naik turun tangga n driving, xbanyak pergerakan baby yg aku dpt rasa. 
Kecuali bila aku duduk buat kerja n tgh fokus, masa tu pulak baby start tendang n summersault sampai terkejut aku dibuatnya. 
Its ok tough, walaupun terdistract, mama happy coz mama tau baby seronok main di dalam sana :)
Hopefully baby sihat n aku harapkan kalian yang sedang membaca entri sama-sama mendoakan keselamatan kami dan kesihatan kami ya. Amin.. InsyaAllah. 

No comments:

Blogroll

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Path of Our Life...

Yeahu..

Daisypath Happy Birthday tickers