October 18, 2013

Sharing Mobile Internet to Lappy via 'Tethering'


Hello readers, Assalamualaikum..


First n foremost. I believe mobile internet adalah sangat perlu dan wajib bagi korang yg pakai android/iphone/smartphone kan. Sebab senang. Boleh surf internet di mana-mana sekalipun. Dalam bas, playground mahupun dlm kelas buat assignment. And the awesomeness is knowing that telco provides us with affordable package that u can subscribe it sama ada daily, weekly n monthly, as far as i know maxis provide this (depends on your budget n usage).

As for me, postpaid celcom memang sentiasa menjadi pilihan n biasanya aku subscribe mobile internet, monthly. Kalau rasa penggunaan tak banyak, just nk check email n fb biasanya aku share je hubby punya internet. Kalau rasa nak pakai banyak, mcm layan youtube or download apps baru aku subscribe sendiri from celcom, via sms.

Sometime, bila teringin nak surf pakai lappy, mobile internet yg aku dah subscribe ni sangat membantu (in fact, speed pakai hp ni lagi laju drpd usb broadband tu tau). Senang n cepat. Tak payah cucuk2, tak payah semak2 kat tepi lappy. On je mobile data, on je portable wifi hotspot n walla! Dah boleh surf internet. Henpon tu letak lah kat mana2 around your lappy. Thats why aku prefer celcom mobile internet compared to celcom broadband.

Cara nak connect mobile internet ke lappy mudah je insyaAllah. Via tethering.
First, pergi ke setting and klik tethering and portable wifi.

 And then switch on je Portable Wi-fi hotspot. 

Dekat desktop lappy, klik icon internet access.
Lappy akan automatically search available network termasuklah your henpon device.
Bila dah siap scan, klik device henpon korang. Kalau tak tahu apa nama device korang, klik 'Configure' seperti dalam imej di atas.
Lepas tu akan keluar satu window pop-up mentioned about your device name and its password.
Fyi, korang boleh reset and rename balik device tu ikut suka.
Lepas tu boleh la korang connect balik internet menggunakan password yg korang dah setting.
Ha dapat tak? Senang je kan. Kalau tak paham sila komen yer.

Hehe. Thank u for reading. 

*font henpon downloaded daripada app MyFont type Melonio, ihsan daripada Play Store.

2 comments:

Bereh Boh said...

Saya guna window phone, bila kt laptop dapat detect tapi bila nak connect x bleh..camne?

shahniefa said...

Sy xbiasa dgn window phone so sy xtau spec n setting window phone. Biasanya klau di laptop dapat detect means phone internet xda mslah. Cuba check password tethering dlm setting window phone tu. Setiap kali ubah password phone so di laptop pun kena type in password baru yg dah diubah. Harap dpt membantu :)

Blogroll

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Path of Our Life...

Yeahu..

Daisypath Happy Birthday tickers